Sunde(re) alternativer til kaffe : Chagakaffe

Opdateret: 13. maj 2019

Diskussionen om, om hvorvidt der er sundhedsfordele ved kaffe, eller om den koffeinholdige drik er direkte skadeligt for vores krop er on going.


Argumenterne fra fortalerner handler i korte træk om, at kaffe er en kilde til mange gode mineraler - herunder magnesium. Derudover indeholder kaffe en række antioxidanter, som du kan få glæde af, så længe du laver din kaffe på en stempelkande eller frisk fra espressomaskinen. Når kaffen løber gennem et filter, sætter de "edderkoppeformede" aminosyrer sig nemlig fast i filteret.


Nogle af argumenterne fra con-siden går overordnet på, at kaffe øger kroppens produktion af adrenalin. Derudover også at kaffe som bekendt er vanddrivende, og at det skyller nødvendige mineraler ud af kroppen ved for stort indtag.


Jeg har ikke tænkt mig at gå længere ind i diskussionen om kaffes fordele/ulemper i disse oplæg, men vil derimod dele mine yndlings kaffealternativer med jer.

Jeg er personligt ret vild med en god kop kaffe, og når man som jeg snildt op på omkring de 3+ kopper, så er det altså meget godt at have nogle sundere alternativer til den gængse (økologiske, bevares) kaffe.


Her må jeg lige tilføje, at der ikke er tale om reklame, selvom det helt sikkert kommer til at lyde sådan. For en gangs skyld er min indre kaffeentusiast og helseentusiast nogenlunde på bølgelængde, og det er ikke ofte det sker, når man elsker de sorte dråber.

Og det var vist verdens længste intro! Kaffen jeg vil introducere jer for i dag hedder Chaga Kaffe, fordi den er lavet på chagasvampe og brasiliensk lavsyre kaffe.


Chagasvampen gror naturligt her i norden, og hvis du er heldig, kan du finde den i skoven. På dansk hedder den Birke-Spejlsporessvamp og vokser, som navnet antyder, på birkestammer. Chaga er en medicinsk svamp, smækfyldt med mineraler (calcium, kalium, magnesium, jern, fosfor, zink, silicium), spormineraler, B2, B3 og D2 vitamin samt aminosyrer. Aktivstofferne i svampen har også en høj antioxiderende aktivitet, som beskytter vores celler og er enormt immunstyrkende,


Det er ikke så underligt at chaga er blevet brugt i folkemedicinen i årtusinder og man kan altså også få den i sin kaffe nu. Jeg køber min chagakaffe i min yndlings helsekostbutik Sund Fornuft på Classensgade på Østerbro i København. Der er desværre lidt langt til København for en hjemvendt Sønderjyde, så giv endelig et tip, hvis du kender et sted i det jyske, der forhandler chagakaffen!


Kaffen består som nævnt af brasiliensk lavsyrekaffe, med en ph-værdi på 5,2-5,6. Almindelig kaffe ligger på ca. 4,3.


Der er altså stadig koffein og en relativt lav ph-værdi i kaffen, men jeg anser den som et sundere alternativ til min almindelige kop kaffe og drikker den med god samvittighed. Og vigtigst af alt, så smager den altså bare ret fantstisk!


Pro tip: Kog dit vand og lad det stå lidt (helst til det når ned omkring de 80 grader), og overhæld derefter kaffen. Den smager sindssygt godt med plantemælk. Jeg foretrækker havremælk i kaffen til hver en tid, men kender også to dejlige damer, der sværger til kokos-rismælk i chagakaffen, og det er heller ikke en dårlig kombi, skal jeg hilse og sige!

17 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now