Lynkur mod forkølelse

Opdateret: 15. nov. 2018

Vi har ramt november, og altså højsæsonen for snot, snue og forkølelse.

Min kæreste har lige været ramt af en blandet omgang halsbetændelse og forkølelse, og selvfølgelig lander det altid på en lørdag aften. I Holstebro, hvor vi bor, har butikkerne ikke søndagsåbent, hvilket kan være lidt kritisk, når man desperat gerne vil være rask, men skabene er tomme.


Normalt har jeg et helt arsenal af kosttilskud og homøopati "just in case" og til alverdens formål, men jeg har simpelthen ikke nået at omstille mig til, at vi er ved at ramme vinteren, når det kun er 3 uger siden vi gik tur i solskin og t-shirts.

Men til alt held og trods for et tyndt udvalg i "medicinskabet" lykkedes det heldigvis alligevel at stykke et basis forkølelses-kit sammen fra depoterne. Det så sådan her ud:1. C-vitamin: Støtter kroppens immunforsvar. Selvom c-vitamin er et vandopløseligt vitamin, er det en god idé at tage det i lipid form, fordi det i den form lettere kan transporteres ind i vores celler, og vi på den måde udnytter en langt større procentdel end ellers. Du kan også med fordel spise fødevarer, der er rige på c-vitamin. Gode kilder er f.eks. grønkål, broccoli, kiwi, citrusfrugter og rød peberfrugt, men hvis du skal op i de helt høje doser, er det nødvendigt at ty til kosttilskud.


2. Kan Jang: Kosttilskud der indeholder de adaptogene urter russisk rod og andrographis paniculata. Det er dokumenteret effektiv ved forkølelse, influenza og infektioner i de øvre luftveje, fordi det stimulerer de hvide blodlegemer


3. Echinacea purpurea - rød solhat: Et enormt immunstimulerende urteekstrakt, der både hæmmer virus og bakterier og bekæmper inflammation. Den fåes i forskellige former, først og fremmest som dråber, som er det jeg personligt synes er mest effektivt mod forkølelse. Man kan også få en echinacea spray, der er super god til akutte tilstande i svælg og hals - altså den ultimative go-to ved halsbetændelse. Så snart jeg mærker den mindste kriller i halsen, bruger jeg sprayen og i langt de fleste tilfælde er det nok til at tage sygdommen i optrækket.


4. Engystol: Homøopatisk lægemiddel til alle akutte sygdomssymptomer. Engystol giver et gevaldigt boost af immunforsvaret. Hver gang jeg mærker optræk til sygdom, uanset om det er forkølelse, blærebetændelse, influenza eller endda forkølelsessår (som jeg er den heldige indehaver af et par gange om året), popper jeg 5 engystol-tabletter i løbet af dagen, indtil symptomerne er ovre.


5. Frisk ingefærrod til ingefærte: Ingefær er antiinflamatorisk og virker på alle former for betændelser. Derudover virker det lindrende på halsens slimhinder. Skær et par cm. ingefærrod ud, put det i en kop og overhæld med kogende vand. Hvis du spiser ingefærstykkerne bagefter er der ekstra bonus, selvom det kan være lidt krads.


6. Rå hvidløg: Når et hvidløg knuses frigives enzymet alliinase, der er nødvendigt for omdannelsen af alliin til allicin, der har en stærk bakteriedræbende effekt. Allicin er et flygtigt stof, så hvidløgsfedene skal være friske og skal tygges/knuses før de sluges. Hardcore, men effektivt!


7. Urteafkog af gurkemeje, sort peber, ingefær, chili og peberrod:

Ja, det lyder som en forfærdelig ting at drikke, og ja, det smager altså ikke super delikat, men effekten er fantastisk.

Gurkemeje og ingefær: To urter, der virker på prostaglandinsyntesen hæmmer inflamation i kroppen.

Chili: Hæver temperaturen i kroppen, hjælper immunforsvaret og virker desinficerende og slimløsende.

Peberrod: Virker bakteriedræbende.


Disse tips kan afhjælpe optakt til influenza og forkølelse, ligesom det hjælper kroppen til at blive rask. Men har du fået feber, så lad den bare rase. Det er godt at få feber fra tid til anden, fordi vi får "brændt" en masse affaldsstoffer af i samme omgang. Det er en reaktion fra kroppen, og den bliver syg for at blive rask.


45 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now