Bryg din egen kombucha!

Opdateret: 6. maj 2019

I forlængelse af mit tidligere indlæg om probiotika og gavnlige tarmbakterier, kommer her en guide til, hvordan du laver din egen kombucha.


Jeg elsker den syrlige smag af kombucha, men har altid købt den færdig i helsekostbutikker. Det tog lang tid for mig, at samle mod til at gå i gang med at brygge min egen, fordi jeg synes det virkede som et stort projekt. Jeg gav op på forhånd, når jeg læste diverse opskrifter, der namedroppede ting som: scoby, andenfermentering, baby, startervæske, moder osv. osv.

Men fortvivl ej! Det er slet ikke så besværligt som det lyder. Og når du først har anskaffet dig en svamp og noget startervæske er det faktisk bare at lave en stærk sukkerholdig te at putte det i, og så passer den faktisk sig selv.


Her får du et lille kombuchaleksikon, der gør det nemmere at oversætte og forstå processen:


- Andenfermentering: Det er i denne del af processen, at du kan pimpe din kombucha! Her kan du tilføje brus og smag, når kombuchaen er færdig. Læs mere om det her

- Baby: Den tynde svampe-hinde, der danner sig i overfladen, når du brygger din kombucha

- SCOBY/moder: Den svamp du starter med

- Startervæske: Færdigbrygget kombucha, enten fra en tidligere batch eller købt i eks. en helsekost. Vær opmærksom på, at den skal være upastauriseret, da den skal indeholde aktive bakteriekulturer.


Tesorter:

Du kan bruge forskellige tesorter til din kombuchabryg. Jeg bruger primært en blanding af grøn og sort te (2/3 gunpowder, 1/3 english breakfast), da jeg synes at jeg får den bedste smag ud af denne kombination. Det er smag og behag, hvilken tesort man foretrækker, men de almindeligste, og efter min mening nemmeste, tesorter er grøn, sort og oolong.

Det er vigtigt at du bruger en te, der ikke er parfumeret eller tilsat frugtolier, eks. sort te med lavendel eller te med citronsmag.
Du skal bruge:

- Scoby

- Startervæske - 1 dl. pr. liter bryg

- Te - 2 poser / 5 gr. pr. liter bryg

- Økologisk rørsukker - 100 gr. pr. liter bryg

- Kogende vand


Jeg bruger 3 liters patentglas med tap i bunden. Det gør det nemt løbende at smage på kombuchaen uden at forstyrre scobyen i toppen. Dvs. at jeg til min 3 liter kombuchabryg bruger 3 dl. startervæske, 6 teposer og 300 gr. sukker.


Derudover:

- Patentglas - gerne med tap.

- Røreske til udrøring af sukker i teen - gerne i træ, ingen metal

- Rent klæde - eks. et rent viskestykke

- Elastik eller snor til at holde dit klæde på plads, så det dækker tæt omkring patentglasset

- Evt. Beholder, der kan holde til den varme te, indtil den er kølet af. Jeg bruger bare en tyk glaskande fra IKEA, som du kan se på billedet ovenfor.

- Patentflasker, der slutter tæt. IKEA sælger nogle rigtig udmærkede til billige penge!
How to:

Start med at hælde kogende vand over de redskaber du skal bruge til brygningen af din kombucha. Det er vigtigt, at både patentglas, røreredskaber og den beholder du vil brygge din te i, er nogenlunde sterile.


Kog 1/3 - 1/2 af vandet og lav en stærk te af tebrevene. Rør sukkeret op i teen til det er opløst. Bland teen det med resten af vandet og lad det køle af til det er stuetemperatur. Hæld bryggen op i patentglasset når den har nået stuetemperatur og put scoby forsigtigt i.


Læg et rent viskestykke over det åbne glas, og fastgør det med en elastik, så der ikke kommer dyr i kombuchaen, og så scobyen stadig kan "ånde".
Hvornår er den færdig?

Nu skal din kombucha faktisk bare stå og passe sig selv i 7-14 dage. Du kan evt. smage på den undervejs. Hvis du ikke brygger i et glas med tappehane, kan du bruge et sugerør til at suge lidt op i, så du forstyrrer scoby så lidt som muligt. Står den for længe, vil den blive eddike-agtig. Personligt kan jeg godt lide den lidt mere syrlige smag, så min kombucha står altid tættere på 14 dage end 7, men smag og behag er forskellig, så prøv dig frem!


Når du synes at din drik har ramt den rette balance mellem syre og sødme, hælder du den på tætsluttende patentflasker. Herfra kan du enten lave en andenfermentering, hvor du tilsætter smag og brus, eller du kan putte kombuchaen direkte på køl og drikke den right away. Enjoy din lækre og sunde kombucha!

Opbevaring af scoby:

Når du er færdig med at brygge, kan du enten lave en ny batch med det samme, eller putte scoby i et patentglas med tætsluttende låg, og hælde kombucha ved, så den er dækket. Her kan du opbevare den indtil du skal igang med en ny omgang.


Held og lykke med projektet!


101 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now