Et naturligt spark til din fordøjelse

Opdateret: 2. apr. 2019

Mange danskere døjer med fordøjelsesproblemer. Alt for mange har accepteret at leve med oppustethed, intolerancer, luft i maven, træg mave, træthed efter måltider osv. Hvis du døjer med problemer i denne kategori, bør du aldrig lade dig spise af med tanken om at "sådan er det bare". Problemer med maven og fordøjelsen er et tegn på en systemisk ubalance og kræver måske en grundig udredning. Men du kan også hjælpe din mave en hel del via den mad du spiser.


Her er en lille oversigt over råvarer, der har en gavnlig effekt på maven og fordøjelsen.


Ruccola:

Ruccola og andre bitre urter stimulerer galdesafterne og produktionen af mavesyre. Hvis du sørger for at spise ruccola umiddelbart før et måltid, hjælper den øgede produktion af mavesyre til at nedbryde maden grundigere, og dermed med at fordøje den bedre. Galdesafterne er blandt andet vigtige i forbindelse med vores fedtfordøjelse, så inden du stort og tungt festmåltid, er det en super god idé, lige at spise en håndfuld ruccola. Effektivt, men selvfølgelig ikke så handy at have i tasken.


Artiskok:

Artiskok har den funktion i fordøjelsen, at dens bitre stoffer stimulerer produktionen af mavesafter. Ligesom ruccola stimulerer den leveren og galdesafterne og bidrager til vores fedtfordøjelse og nedbrydningen af den mad vi spiser. Artiskok er rigtig god, når man har spist et fedt og tungt måltid.


Svesker:

Den lille tørrede blomme er smækfyldt med fibre, der sætter gang i maven. Men pas på med at spise for mange, for de er altså effektive! En lille sidebemærkning er, at svesker har et blakket ry, men gi' dem en chance, for jeg er sikker på, at de vil gro på dig!


Ingefær:

Super antiinflamatorisk lille rod, der booster tarmens peristaltik, og hjælper med at transportere den mad vi indtager fra A til B.


Jordskokker:

Indeholder 12,5 gram inulin pr. 100 gram. Inulin er kostfibre, altså præbiotika, der fungerer som mad til dine tarmbakterier. Dine tarmbakterier elsker kostfibre, så snack løs af den lille rod - og spis den gerne rå!


Surkål, kombucha eller andre mælkesyregærede fødevarer:

Fermenterede fødevarer har gennemgået en gæringsproces, hvor mikroorganismers enzymer omsætter kulhydrater i et iltfrit miljø. Disse fermenterede fødevarer indeholder mælkesyrebakterier som også er en vigtig bestanddel af eksempelvis vores tarm. En sund og varieret tarmflora er alfa og omega for en sund fordøjelse. Du kan ofte købe fermenterede produkter i din lokale helsekost, men vær opmærksom på, at de indeholder levende bakteriekulturer, og ikke er pasteuriserede. Og hvis du har lyst til at brygge din egen kombucha derhjemme, har jeg lavet en lille guide du kan se her.


Hørfrø:

Hørfrø er en lille fantastisk størrelse med mange forskellige egenskaber. Ud over at være rig på omega-3 (Skallen skal brydes for at vi får udnytte af dette) er det en rigtig god fordøjelses-hjælper. Når hørfrø lægges i blød i over 3 timer, bliver de nemlig "slimede" fordi de danner en gelélignende masse omkring sig, kaldet mucilage. Loppefrøskaller og chiafrø har samme effekt. Mucilagen indeholder ufordøjelige, vandbindende fibre virker samlende på løs afføring og blødgørende på hård afføring, ligesom det nedsætter transittiden gennem tarmen.


Olie:

Og sidst men ikke mindst: Sunde vegetabilske olier til slimhinden i tarmen.Ovenstående fødevarer kan være en hjælp på vejen til vores fordøjelse, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke løser situationen, hvis der er tale om en helt grundlæggende ubalance. Sørg altid for at spise grov, grøn mad med masser af fibre. Så vidt muligt uraffineret og uforarbejdet. Så er det svært at gå helt galt i byen, og din mave vil være dig evigt taknemmelig!


52 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now