Bryg din egen kombucha 2.0: Andenfermentering

Opdateret: 6. maj 2019

Andenfermenteringen er den del af brygningen, hvor du kan tilføje smag og brus til din kombucha.


Det er helt op til dig selv, hvordan du vil costumize din drik. Da jeg startede med at lave kombucha, satte jeg den direkte i køleskabet efter jeg havde tappet den fra svampen, fordi jeg godt kunne lide den rene smag af kombucha.


Det seneste stykke tid er jeg dog begyndt at pimpe den færdige drik med forskellige bær, ingefær eller juice og jeg er også blevet vild med en god fizz. Derfor er andenfermenteringen blevet en fast del af min rutine.Når du har smagt på din kombucha i førstefermenteringsfasen (hvor den ligger og gærer sammen med svampen), og vurderet, at den er som den skal være, hælder du den på plaske.


Hvis du gerne vil have brus i din færdige drik, er det vigtigt at flasken er helt lufttæt. Jeg bruger patentflasker med låg, som du kan se på billedet ovenfor. De kan købes mange steder. Mine er fra IKEA.


Når du har hældt drikken på flaske, skal du nu tilsætte din smag. Det er sådan set kun fantasien, der sætter grænser her. Jeg er personligt rigtig glad for gurkemeje, blåbær, hindbær, ingefær eller lidt friskpresset æblejuice.


Du blande smage, gå efter årstidens bær og grøntsager og ellers prøve dig lidt frem. Jeg vil anbefale dig tre ting:


1. Brug rene økologiske råvarer. Jeg gider ikke sprøjtemidler i min lækre og sunde kombucha.
2. Mos gerne bærerne/frugterne/grøntsagerne lidt inden du putter dem i drikken, således at væsken og frugtosen er frit tilgængeligt for gæringsprocessen. Hvis det er udenfor sæson, og du derfor bruger frosne bær, så lad dem gerne lige tø op på køkkenbordet inden du bruger dem. For det første har din kombucha ikke godt af at komme i kontakt med noget så koldt. For det andet frigør det en masse væske. Frosne øko blåbær fra eks. Netto fungerer super godt i andenfermenteringen!
3. Tilføj gerne lidt økologisk rørsukker sammen med den smag du har valgt, eller for sig selv (hvis du går efter den rene kombuchasmag). Det giver fermenteringen lidt at "leve af" og det er min erfaring at det hjælper gevaldigt på brusen.

Når du har gjort flaskerne klar, så stil dem på køkkenbordet - måske ikke lige i solen, men der må godt være stuetemperatur eller lidt over, så går det hurtigere, og du skal ikke vente så længe på at smage de gyldne dråber.
Jeg lader typisk mine stå 2-4 dage. Husk at lade dem "bøvse" en gang om dagen, dvs. at åbne låget en enkelt gang. Så slipper du for at flasken eksploderer pga. undertryk. Det tager så lang tid at tørre op!


Når du vurderer at kombuchaen smager og bruser tilpas, lægger du den bare i køleskabet. Sommetider sier jeg den for at få "pulpet" ud, hvis jeg eksempelvis har brugt frosne blåbær. Enjoy!


Og lige en tilføjelse: Hvis du har svært ved at få ordentligt gang i brusen, så fortvivl ej! Det tager nogle gange et par forsøg. Især hvis scoby er relativt ny. Tilsæt evt. lidt mere rørsukker, det plejer at gøre det hos mig.

73 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now